igazmondo

Az igazság gyakran fájdalmas dolog. Rövid hírek, baloldali/tudományos stílusban.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Mátrix társadalmi háttér

2011.01.30. 11:21 wmiki

Kedvenc filmem a Mátrix trilógia. Nemcsak látványos, de minden mondata elgondolkodtató. A benne elhangzó kérdések létkérdéseket boncolgatnak.
Amiket természetesen nem válaszol meg, a néző feladata, hogy elgondolkozzék.
A történeten kívűl engem érdekelne a háttér is. A társadalmi háttér. Hogyan tagozódik Zion, vagy a gépek társadalma. (Tekintsünk el attól az apróságtól, hogy Mesterséges Intelligencia (MI) soha nem jön létre, hiszen a kreativítás nem algoritmizálható. A tudat (isten) minden sejtben ott kell, hogy legyen valamilyen formában.)

Vajon milyen az élete egy zioni embernek? Vannak ott hajléktalanok, vagy munkanélküliek? Van pénz, van gazdag zioni, és szegény? De ami még érdekesebb: hogyan épülhetne fel egy MI társadalom? Játsszunk most el ezzel a gondolattal.

Hogy épül fel egy MI társadalom?

Pénz, magántulajdnon:
Vajon van gazdag MI, meg szegény MI? Van olyan aki bővében van az üzemanyagnak, akár fürödhet is benne, és van olyan gép, amelyik "éhezik". Akár éhen is hal?
Létezhet ott olyan, hogy egy eszköz, valakinek a tulajdona, és más nem használhatja? Mondjuk egy nagy kotrógépre van szükség, de az valakinek a birtokában van, és nem adja oda (még akkor sem, ha neki épp nem kell), így a MI-k kénytelenek kis lapátokkal ásni, ami sokkal lassabb, és energiaigényesebb.

Munkamegosztás:
Hogyan osszák el a munkát? Mindenki csinálhatja azt, amihez ért, amit szeret, vagy rákényszerítik őket, hogy egyenmunkát végezzenek? A karbantartó MI-t elküldik utcát seperni, a takarító MI-t meg felveszik karbantartónak?

Hatalom:
Vajon vannak rendfenntartó MI-k, akik a status quo fenntartásán dolgoznak? És megbüntetik a másik MI-t, ha az megítélése szerint túl gyorsan megy, nem kapcsolja be a biztonsági övét, vagy otthon szül? Vagy csak azért, mert más gondol a világról, mint a többiek? Miközben ugyanazon törvények más MI-kre meg nem vonatkoznak, a kék színűek szabadon kilövöldözhetnek fényérzékelőket?

Oktatás:
A kis MI-knek kell intézetbe járniuk, ahol megmondják nekik, mit gondoljanak a világról?
Azt állítják, hogy ők véletlenül jöttek létre, és kiröhögik azokat, akik abban hisznek, hogy őket tervezték? Talán még egy weboldalt is létrehoznak, hogy a teremtésben hívőket gúnyolhassák.

Étkezés:
Ha anatómiailag nyers olaj fogyasztásra tervezték a MI-ket, akkor azért fogyasztanak finomított olajat, esetleg benzint? Mondván, hogy az sokkal finomabb? Különben sem pusztulnak azonnal bele, ergo a MI mindenfogyasztó? Kiröhögik azokat, akik csak nyers olajat fogyasztanak?
Kevernek az olajba térfogatnövelő szereket, hogy az többnek látszódjon?
Vajon az elhasznált, fáradt olajat, visszaengedik az újba, összekeverve, hogy aztán újra meg kelljen tisztítani az egészet?

Szerintetek hogyan épül fel egy MI társadalom? Játszunk el a gondolattal, ötleteljetek! Mivel most csak ötletelés lesz, ne törődjetek a kritikákkal, ne ítélkezzetek az ötletek felett. Ha más kommentelő teszi azt, akkor az valószínűleg el is tűnik majd. Evolúció...

6 komment

Címkék: játék

A bejegyzés trackback címe:

https://igazmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr292624903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2011.01.30. 22:07:13

:(
Még egyszer leírom, mert többen nem tudnak olvasni:
Ötleteket várok, milyen lehet egy MI társadalom.
Ez csak játék. Játsszunk!

oramuves 2011.01.31. 01:19:31

Szerintem minden MI-ről döntsük el születésekor, hogy mit fog dolgozni élete során. Ez rögtön meghatározza azt is, hogy fiatalkorában mit tanuljon, járjon-e egyáltalán egyetemre, ha igen, milyen szakra.
Nagyon sokat profitálna ebből a társadalom. Például nem lenne munkanélküliség, hiszen előrelátható lenne, hogy ki milyen munkát fog végezni. Aztán nem kellene külön intézményt fenntartani az egyetemek felvételijéhez, mert már el lenne döntve, ki hova tanul tovább. Továbbá a fiataloknak sem kell stresszelni, hogy felveszik-e valahová őket.
Senkit sem lehetne hibáztatni, hogy "csak ilyen munka jutott neki", hiszen nem ő tehet róla. Akinek pedig rossz munka jutott, nem gondolhatja azt, hogy "azért jutott ez a munka nekem, mert béna vagyok jobbat szerezni", tehát neki is jobb a lelkiismerete.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2011.01.31. 08:04:28

Szerintem a MI társadalomban nincsen pénz. Mindenki annyit vesz el valamiből, amennyire éppen szüksége van. Nem kell érte tennie semmit, úgy is elvégzi a dolgát, azt amire képes. Nem kreálnak hozzá, egy kitalált fogalmat, amiből minél többet fel kell halmozni ahhoz, hogy normális körülmények közt élhessen.

Colesius · http://unintelligenstervezo.blog.hu 2011.01.31. 13:49:20

Népszaporulat:
Az MI-társadalomban nem probléma a túlnépesedés, mivel nem szaporodnak a gépek. Legfeljebb gyártanak új gépeket és - mivel mindenki csak annyit vesz el, amennyire szükséges van - tisztában vannak azzal, hogy mikor kell új gépet gyártani (pl ha valamelyik elromlott, és fontos feladata volt.).

Oktatás:
Természetesen a gépeknek is el kell sajátítaniuk gyártásuk után bizonyos ismereteket, amik az életbenmaradásukhoz szükségesek. Továbbá meg kell ismerniük azt a társadalmi rendszert, amiben élnek, tisztában kell lenniük annak működéséről, esetleges szabályairól. Tisztában kell lenniük saját működésük mikéntjének alapjaival, amennyire csak lehetséges. Ezen folyamatokat felgyorsítása végett, elengedhetetlen az oktatási intézmények bevezetése az MI-társadalomban.

Étkezés:
A gépek társadalmában elengedhetetlen az olajfúrás, és az ezekhez szükséges technikai háttér hozzávetőleg pontos ismerete. Fel kell ismernie az MI-társadalom tagjainak, hogy a rendelkezésre álló erőforráskészlet véges, ezért előbb-utóbb kénytelenek lesznek az olaj mellett más anyagokat, más energiaforrást is használni. Szükség esetén igény lehet nem olajjal, hanem mondjuk vízzel működő MI- gépek építésére, vagy az akkor olajjal működő gépek átalakítására. A "mindenevőség" energetikai oldala szembetűnőbb a gépeknél, mint nálunk, embereknél.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2011.06.27. 20:43:33

Még néhány érdekesség:
M1, amikor Neo beszáll a kocsiba, a hídnál, háta mögött grafiti: Bank is Wrong

M2, amikor Smith (Ésa. 54,15) bekopog a lázadókhoz, a falon grafiti: Zsoltárok 25,19:
Lásd meg ellenségeimet, mert megsokasodtak, és gyilkos gyűlölséggel gyűlölnek engem.

biblia.jezusert.com/index.php?valasztas=karoli&konyv=19&resz=25

Egyebek:
matrix-explained.com/symbolism_in_the_matrix.htm
süti beállítások módosítása